Monday, October 10, 2011

boleh pulak?fuh...

Salam...
hari ni aku ada mood nak bercerita pasal satu kisah..
masa aku sekolah rendah dulu...

benda ni aku akan ingat sampai bila-bila...
sebab berkaitan dengan seorang yang banyak sangat meninggalkan pandangan negatif terhadap dia dalam diri aku..
walaupun aku jenis tak ambil kisah sangat...
tapi bila sekali dia buat,memang aku akan ingat...
sorry to say laaa...tapi jangan risau,aku dah maafkan kau...

dulu,waktu aku dekat sekolah,aku bukannya seorang yang popular sangat kan..
dengan karakter aku yang konon-konon pemalu ni,
aku selalu jadi orang biasa-biasa je dekat sekolah..
tak da siapa sangat kenal aku melainkan kawan-kawan aku jugak...

waktu sekolah,
aku ada dicalonkan untuk jadi pengawas waktu aku darjah tiga....
3 orang dalam kelas aku...
sorang kawan baik aku,dan seorang budak kelas aku 'cik anon'..
ok fine,aku bukan la rajin sangat...
so bila jadi calon,mestilah ada pemilihan kan...
aku maybe dah terpinggir sebab kawan aku budak pandai,cnfrm jadi pengawas...
dan 'cik anon' seorang yang pandai menunjukkan kebaikan di depan cikgu..
akhirnya aku tersungkur,
sedih tapi aku tak kisah,mungkin tak da rezeki..

kali kedua,waktu sekolah agama,
aku ada masuk dalam kumpulan pertandingan nasyid wakil kelas,
aku memang suka sangat la,
lagi-lagi aku terpilih untuk jadi solo/penyanyi tu,aku memang suka nasyid walau suara tak bape sedap..(T__T).
tapi suatu hari tu,
aku ada hal dan tak ada orang bagitahu pun yang petang tu ada latihan..
aku tak datang...
tapi bila 'cik anon' dengan kawan-kawan datang rumah aku,
dan bagitahu aku dah dikeluarkan dari kump nasyid tu,
aku memang sedih juga walaupun aku cakap tak kisah..
dan lagi, 'cik anon' gantikan aku jadi solo...
ada bau-bau fishcake disitu..
tapi aku buat tak kisah,
aku ada dengar cerita mcam 'cik anon' ubah cerita pasal aku tak datang dekat ustazah...
ok fine,aku buat bodoh lagi..wlupun terkilan...

kali ketiga,waktu dalam kelas...
'cik anon' kata dia tak da duit...
aku pulak memang ada 50sen je untuk belanja masa tu..
tapi tetiba waktu rehat,duit aku hilang..
waktu ni memang aku sedih gila...wlupun stkt 50 sen je,duit tu je yang mak aku kasi aku untuk belanja,...
tetiba hilang..
sekali,'cik anon' ada duit pulak, 50 sen...
aku tengok macam sama je macam duit aku yang hilang tu...
aku syak jugak laa...
tapi kawan baik aku pun pikir macam aku..
dia terus bagitahu mak dia aka cikgu kat situ..
lepas di soal siasat betul la..
dia takut dan mengaku curi duit aku....
memula aku tanya,bukan main konpiden muka tak bersalah cakap itu duit dia...
akhir yang membuatkan aku benci geram sangat kat dia...
macam-macam dah dia buat dekat aku.walaupun selama ni aku percaya dekat dia..
sampai lepas tu,aku dah tak boleh nak tengok pun muka dia, rasa muak...
nasib baik aku lepas lompat kelas ke darjah 5 dari darjah tiga..
tak perlu aku nak tengok dia dah...

lepas kejadian tu,aku dengar dia dah dilucutkan jadi pengawas..
ohhh...
tak tahu nak cakap pe,
kesian ke,suka ke...
tapi aku .....
jahat nya aku...fuhhhh....

konklusinya,
aku sangat benci,tak suka,geram dengan orang yang suka buat cerita..
menipu...tambah-tambah cerita...
fuh...tolong laaa....aku dah jadi sngat muak dengan orang macam tu...
boleh menjatuhkan mood aku tetiba..
serius...aku tak suka....
kalau tak nak menipu,kan lagi bagus senyap je....
at least tak buat aku menyampah...sekian...

Salam...




5 comments:

Zana Adieyza said...

zana pun x suka org yg suka reka2 cerita.. sbb kdg2 kerana cerita2 palsu tu, boleh jejaskan maruah org lain..

Abg Stalker said...

jgn ada hasad dengki mendengki sesama kita.x kemana la org yg ada niat jht mcm tu.kita yg tertindas cool je..diorg yg jht mst dpt balasan. :)

dayu_myself said...

@zana adieyza: btul3....
kkdang tu skit hti jgak,tpi yng bleh kte buat,better maafkan orang tu dan doakan yng trbaek untuk die..^__^

@abg stlker:btul3..
tu laa..mngkin dulu2 wktu kcik ada gk rse skit hti,tpi dh lme maafkn...just sbg prngtn pde kte..doakn yng trbaek untuk die..tu je kte bolh buat..^__^

akuzle said...

akak pon ader mengalami siket yg mcm awk tuh. n.. akak suker pengakhiran kisah ini...akak nk mengaku jahat so dgn bangganyer berkata," padannn muker kooo, settannn!"....hahaahahah

buDAK keCIK said...

dayu terus terang kita ckp, ade masa kita boleh jd baik. tp kena bertempat. sbb kita dh pernah kena apa yg dayu rasa tu...

masa sekolah dolu2, punya la inesen. tp bila dh besar, rasanya ada masa kita kena tegas!