Friday, November 26, 2010

Permainan waktu aku kanak-kanak bawah umur

Salam

Tetiba tadi,tengah-tengah aku beb'blog walking' di blog kawan-kawan ku yang rajin menulis blog, tetiba terbaca sorang kawan aku yang tulis pasal zaman kanak-kanak dia. Peh..... kalau la aku cerita pasal zaman kanak-kanak aku kat blog aku ni, confirm post aku kali ni akan panjang berjela-jela kalah panjang kain yang kilang baju guna untuk buat baju. haaa... sudah. aku dah melalut. OK...Stop melalut sekarang!!! SHIKERO!!!! (adoi....tertiba teringat lagu UKISS yang baru tu... ngeee...)

Ok lah, kalau ikut tajuk post yang aku taip kat atas, tak da kait pun ngan apa yang aku melalut tadi, So abaikan... waktu aku kanak-kanak bawah umur, banyak sangat game yang aku main. Antara yang menarik, adalah
seperti dibawah...(chewah.....cam pembaca berita pulak...ada kaet ke??)

1. Belon Acah aka Galah Panjang
haaa....acah-acah...bagi lepas..hahaha
- haaa....permainan ni memang aku expert waktu kecik. ngahahaha.... kenapa kalau kat johor orang panggil Belon Acah... bukan nya ada belon pun dalam game tu.. Ok, jangan banyak tanya,sebab aku pun tak tahu sape 'ancestor' kepada nama game tu.. heeee.... kalau Acah tu aku tahu kenapa ada, sebab orang main acah-acah gitu untuk lepas satu kotak tu kan. betol la tu kan. Dulu, setakat guling-guling atas rumput tu, aku memang pakar, setakat main tipu-tipu pun, agak pakar gak kot..hahaha( sila abaikan kenyataan di sebelah)

2.Baling selipar

selipar sapa ni yang popular??
- ni lagi satu game yang aku suka... 'expert' gak la...tapi nampak kan. ada phostrophy kat atas tu. So ,paham-paham je la. Aku kalau bab-bab lari ni,memang la fail. Bukan sebab tak laju, tapi malas nak peluh( cover-cover...ehem3...). Dulu-dulu. aku kalau main game ni, bukan lari kat bawah, tapi aku try cari pokok yang berdekatan untuk dipanjat, kalau diorang tak perasan, terselamatlah aku, hahaha... lawak pulak kalau ingat balik. =)

3. Guli

guli oh guli....guli susu paling popular dulu-dulu..
- jujur game ni adalah game yang aku takkan lupa sampai bila. Kenapa aku suka? dulu-dulu, aku memang  expert game ni, kalau aku dah jumpa guli 'GUNDU' yang memang sesuai dengan jiwa aku, memang aku je la yang selalu menang. ceh...Bangga diri pulak. hahaha.. takda lah. tapi kawan-kawan aku pun takut kalau nak lawan dengan aku, takut dorang punya guli habis. hehe. sampai, kekadang bila guli dah habis, sanggup beli kat kawan-kawan yang menang seposen dua ke, tiga ke, ada yang tak kedekut,jual seposen lima.. haha.. Kaya apa jadi toke guli. ngahaha

4. bayak lagi prmainan lain yang aku tak dapat nak cerita panjang-panjang kat sini. contohnya, Pondok-pondok, Sembunyi ibu, Ibu musang, Teng-teng dan macam-macam lagi lah. Tapi sayang,budak-budak sekarang dah tak terdedah sangat dengan game-game tradisional macam tu. Selalu sangat main game komputer dalam rumah je. Apa kes. Boring tu... Dah la tak dapat nak bergaul dengan kawan-kawan dekat rumah. Dah jadi ' katak bawah tempurung'. Siapa sokong, angkat kaki....

Ok lah, buku pun dah seru minta dibaca. Exam akan datang dah la dua paper, killer subjek pulak tu. Biokimia dan Plant biotech. Doakan Kejayaan Kita Bersama.Amin~~~

3 comments:

successor or giver said...

yay sy pernah main 3 3

dayu_myself said...

bes kan tetiga game nih...hehehe....memang zaman kanak2 la bes...hik3

PAK KARYONO DI SUMATRA said...
This comment has been removed by a blog administrator.